Std 6 Englishhttp://liptinjanet.blogspot.com/2020/08/std-6-english-prose-1-sea-turtles-1.html
Prose 1: SEA TURTLES
1. __________ are still commonly seen resting on Sandy beaches.
Ans: The Olive ridleys
2. Odisha is one of the only three places in the world where mass nesting or __________ takes place.
Ans: Arribada
3.An equal mix of male and female hatchlings are produced only when the eggs incubate at precisely _____________
Ans: 29 _ 30 degree C!
4. The predators follow the _______________ ( sent/ scent ) of the turtiles to eat their eggs.
Ans: scent
5. The _______of a sentence includes the verb and the object if there is one.
Ans: Predicate
********************************
Poem: The crocodile
1. Who is the author of the poem The crocodile?
Ans: Lewis carroll
2. What was his most famous book?
Ans: Alice in wonderland
3. Which is one of the largest reptile zoos in the world?
Ans: the Madras crocodile Bank
4. Name the river mentioned in this poem
Ans: Nile
5. An expression of old English for ' does'
Ans: doth
++++++++++++++++++++++++++++++
Supplementary: Owlie
1. Which season was memorable for Payal and her mother.
Ans:Advent
2.Owls are -------
Ans: Hunters
3. Owls eat rat,snakes and -------
Ans: frogs
4. Who said these" you have killed her".
Ans: Payal
5. What was the expression of Oweli's way from danger?
Ans: Pretending to be dead
6. Payal discovered that Owlie was a -------- owlet.
Ans: spotted
7.Payal's house was a home for abondoned --------- .
Ans: Animals
8. When Payal came from school she used to visit ----------
Ans: Library room
9. Payal can be cheered up by ------
Ans: Reading books.
10. Owlie pretend to be a ----------
Ans: Curio.
#############################
Prose 2
When the Trees walked.
1.The lesson begins with ______________ of a creeping vine
Ans: Tendril
2. The narration expresses ______________ winter.
Ans: North Indian
3. What was the job of grandfather?
Ans: Forest officer.
4. Where was their's Bungalow?
Ans: outskirts of Dehradun
5. Give synonyms for " Fertile"
Ans: Productive
6. Synonyms for " vigorous"
Ans: Healthy and strong
7. India has more than ____________species of flowering plants.
Ans: 17000
8. Tamil Nadu has more than __________ species
Ans: 5000
9. India has _________ of the total Flora.
Ans: one third.
10. Elderly couple were occupied themselves with ________________
Ans: Growing flowers and Trees.




Comments
Post a Comment